Új tagok

Fotó Gyöngyi
Fotó Lamantin
Fotó Morton

 Kiemelt tagok
Fotó CéAnne
Fotó Gregory G.Ras
Fotó MiksaMan
Összes tag: 1796

Fórum

Vélemények, ötletek 03.17. 17:55  
Coffee Shop 09.28. 22:15  
Dreadlock 09.16. 21:24  

Új albumok

Joe Gibbs - Dub Serial
Bunny Lee - Creation of Dub
Zion Guide Crew - PayTime
King Tubby - The Roots of Dub
Lee Perry - Dub Blackboard Jungle
További albumok...

HirdetésekUPRISING
WINTER
EDITION
2015.11.20.
Pozsony

Szlovákia


Reggae Soul ajánló
Facebook event

Hivatalos oldal


Dreadlock

 


bencekence


Elsőként a haj természetes viselkedését kell megértenünk, hisz a filces tincsek sok embernél annyira a természet művei, hogy még az esetleges összenövésükben és semmilyen akaratukban sincsenek megzavarva életük során. De az elkészített tincsek is átmennek a filcesedés folyamatán, ami az elkészítés technikájának megfelelően különbözőképpen indulhat be.
Mindenki, akinek tíz centinél hosszabb haja van, göndör társaink ez előtt is észreveszik, hogy hajukban, főként hajmosás, fürdés hatására csomók jelennek meg. Először ezeknek nincs „teste” csak pár hajszál összeakadását jelenti, ami az (amúgy semmirekellő) fésülködést megnehezíti. Amennyiben az embert nyílegyenes hajjal látta el a jóisten, lehet, hogy ez csak nagy sokára vagy soha nem következik be, de akinek egy kis játék is van a hajában, az előbb-utóbb átéli ezt a fázist. Ismerjük milyen, ha kócos a hajunk, de a kilencvenes évekig hazánkban és Európa nagy részén nem sokan akadtak, akik a teremtésnek ezt a formáját meglovagolva filces tincseket növesztettek volna. Ehhez a reggae világ híre és a modern szubkultúrák (visszamutató erőinek) kifejlődése kellett, és bizony mára, főleg az arra fogékonyakban, leginkább a természetesen kialakult, idős, letisztult dreadlock hajzat nem az igénytelenség, hanem a természet teremtő erejének ideáját ébreszti fel.

Természetes frizurák európai és afro hajból.


Az apró kócok egyfajta dugulást okoznak a hajzatban, amin a kihulló tincsek fennakadnak. Ez a csomó a környező hajszálaknak gócpontként szolgál, és később a kócba ragadt hajszál, kihullása után, szorosan rásimul a közben egyre határozottabb formát öltő dreadlock darabhoz. A kócokra jellemző, hogy elsőként a hajréteg végein vagy közepe táján jelenik meg, majd hátul gyorsabban, elől lassabban a tövek felé is lefilcesedik. Ezt nevezzük lefilcesedésnek. (Nem ám! :)) A fej hátsó részén többnyire egy vagy több széles kóc, ezeket békén hagyva vastagabb tincs alakul ki, míg elől a folyamat lassabb, a kialakult tincsek vékonyabbak lesznek.
A természetes tincsek kialakulását elősegíthetjük a megfelelő sampon vagy szappan használatával, amely utóbbi az én fejemnek speciel nem kóser, illetve a hajmosás közbeni, majd az az utáni, törölközővel történő körkörös dörzsöléssel is megteremthetjük a megfelelő kócosságot. Azt hiszem, ezt a fekete emberek is használják más típusú hajuk kis tincsekké filcesítésénél. Mintha láttam volna egy videót, ahol a fekete fószer tíz centi körüli hajbúráját egy keféhez hasonló eszközzel dörgölte körkörösen a társa.
A haj kócosodása közben tudnunk kell, mi az elképzelésünk későbbi frizuránkról. (Úgy sem olyan lesz! :)) Viszont arra odafigyelhetünk, hogy a túl nagy területet összefogó kócokat a hajvégeknél fogva folyton kisebbekre tépkedjük. Ha ezt az indulástól kezdve okosan csináljuk, egész vékony tincseket kaphatunk. Arra azonban ne várjunk, hogy a tincsek vastagsága megegyező lesz, azonban ennek a fajta frizurának nem is ez a szépsége. A fej hátsó felén érdemes vastagabb, mutatósabb tincseket kialakítani, itt a fejbőr erősebb, a tincsek elhelyezkedése minden hosszúságnál kényelmes. Előre inkább vékonyabb tincsek valók, főként nyugtalan embereknek, akinek haja később sem fog nyugton, mozdulatlanul pihenni fejükön, hanem a rohanásnak vagy sportnak köszönhetően gyakran mozog. Mert bizony a dreadlock hajszerkezet előbb utóbb nyugalmat igénylő méretűvé nő. A végektől a tövekig kialakult tincs élete során szinte végig húzódik össze, keményedik, fodrosodik, és töve bármikor összenőhet szomszédos társa tövével. Egy másik, nagy nyugalomról tanúskodó út, ha tudatosan hagyjuk hajunkat összenőni a maga kedve szerint. Ennek a választásnak az én ízlésemnek szép, de mindenképpen megrázó eredménye lehet. Persze van, akinek a haja így is szép, rendezett, különálló tincsekbe áll össze.
A dreadlock tincseket viselők nagy része azonban emberi kezek nyomán bírja frizuráját. A dreadlock készítésnek sok technikája létezik, megpróbálom ezeket sorra venni. Az első fázist a tincsek szabályos szétválasztása és a haj előzetes kifésülése jelentheti, ezt azonban a tincsek elkészítése szerint, egyenként is megtehetjük ugyanolyan eredményesen. Én az utóbbit teszem. Ezt minden esetben a kiválasztott tincsek végigtupírozása kövezi, melyet kézzel és fésűvel is megtehetünk, mindkettőnek szép eredménye lehet.

A tincsek tupírozása.

A dreadlock tincsek elkészítése itt sok esetben be is fejeződik. Ennek két oka lehet. Ha csupán a természetes filcesedési folyamat szabályos tincsekkel történő megalapozására vágysz, akkor ennek a mozzanatnak ehhez elégnek kell lennie. Vannak olyan készítők, akik tudatosan utasítják el az ezt követő horgolást. Ezzel a legtöbb esetben jót is tesznek, hisz a különböző horgolási módszerek közül, tapasztalatom szerint, nem mindegyik fér össze a teljesen egybefüggő, filces tincsekről kialakított képpel. A tincsen keresztül át-áthúzott haj varrás-szerűen látható marad a hajban. Az így elkészített és ápolt haj nem feltétlenül csúnya, sőt ápoltabbnak tűnhet, mint a teljesen természetes haj.

A széthorgolt haj is lehet mutatós.

Én speciel nem preferálom ezt dreadlock-típust, viszont én is horgolom a fésűvel sűrűre tupírozott tincseket. Az apró horgolótűvel történő, nemezelés-szerű horgolást alkalmazom.

A sűrű horgolás és eredménye. Egy hónapos tincsek.A horgolótű feladatát egy tűbe fűzött cérnahurok is elláthatja, ezzel inkább a hosszabb babahajakat húzhatjuk be a tincs teljes hosszában. A tincs mellett nőtt babahajakat egy speciális karabiner segítségével is végighúzhatjuk a tincsen.
Szót szeretnék még ejteni a tincsek végének eldolgozásáról és a tövek rendben tartásáról. Mindkét hajrészre igaz, hogy teljesen természetes nevelés esetén semmit nem tesznek vele. A legminimálisabb beavatkozás a hajtöveknél a tincsek közt megjelenő kereszthajszálak eltépése, elvágása. Ezzel megelőzhető a tincsek összenövése. Az egyenes hajból való dreadlockok túl nagy, erőtlen lenövését a tincs tövének gyengéd körkörös fejbőrhöz történő dörzsölésével filcesíthetjük be némileg. Ez után a hosszabb babahajakat érdemes a tincs belsejébe húzni, majd (én így szoktam) a töveket áthorgolhatjuk. Rossz módszernek tartom a tincs töveken történő átbújtatását. Ez kőkemény, fonott hatású tincseket eredményez, ami igen messze áll a természetesen filcesedett hajtól. Ezek a tincsek a későbbiekben gyakran eltörnek, illetve nagyon nehézzé válnak. A tövek így mindig túl feszesek, ami az áthúzással karöltve gondoskodik a hajad kitépéséről. Háromféle hajvéget láthatsz dreadlock tincsek esetében. A természetesen összeállt göndör haj tincseinek vége szépen legömbölyödhet magától. Az elkészített frizurák estén a készítő szokásitól és a kuncsaft igényeitől függően a tincs végeit gömbölyűre horgolhatják, vagy ecsetszerűen szabadon hagyhatják. A végek elhorgolására is használható az előbb említett összes horgolási technika.

Egy szépen eldolgozott végű frizura.

A dreadlock tincseket viselőktől gyakran hallhatunk a haj javításáról. Itt az elkészített frizura későbbi karbantartására kell gondolni, amit nem különbözik a készítés során történő horgolástól és egyéb műveletektől.
A dreadlock séró ápolása kapcsán két anyagról kell említést tennem. Samponra gyakrabban-ritkábban a legtöbb embernek szüksége van. A haj gyakran említett öntisztulása nem azt jelenti, hogy a hajad mosás nélkül mindig illatos és frissen mosottan puha lesz. Azonban, akinél valóban működik a haj természetes tisztulása, pontosabban nem zsírosodik, korpásodik, koszmósodik a haj, annál a hajmosás több hónapos esetleg éves mellőzése mellett is fennáll a fejbőr és a haj tiszta, fényes állapota. Ez saját tapasztalatom szerint többnyire nőknél működik, talán a férfiaknak ideges, szexuálisan túlfűtött fiziológiája miatt piszkul be a fejbőrük. Szóval mindenkinek ki kell tapasztalni, milyen mosási rend mellett érzi jól magát a haja. Az biztos, hogy ahogy a hajad nő, egyre ritkábban fogsz hajat mosni, és ezzel általában a fejbőröd ki is békül. A hajmosáshoz valami természetes szappant vagy sampont ajánlok. Az előbbi a tincsek filcesedésének és a természetes frizura kialakulásának nagyon kedvez, viszont a fejbőrnek nem mindig a legjobb. Kaphatók teljesen természetes drága samponok, amik jók, de én és sokan mások a motorolaj hangzású névvel megtisztelt, olcsó, sárga samponra esküszöm.
A másik anyag, aminek használatára inkábba a tincsek filcesítése érdekében lehet szükség, az a wax. A természetesen kialakított hajnak nem sok szüksége van erre, esetleg a hosszú, öreg tincseket lehet évente ápolni egy kis természetes, méhviaszos waxszal. Én az elkészített sérót mindig átkenem egy ilyen waxszal, ezt szoktam meg, így lesz hamar filces a haj. Viszont ez valóban nem létszükség, és meg lehet érteni a wax ellen tiltakozókat, hisz a hajad ettől pár napig krémes, viaszos állagú. A jól elkészített séró e nélkül is szépen összeállhat. Ha waxot szeretnénk használni, azt ne folyamatosan tegyünk, inkább csak pár havonta, kúraszerűen. Erre inkább az elkészítés utáni első évben lehet szükség. Mindig nézzünk utána, mik a választott wax alapanyagai, semmiképpen se kőolajszármazékokból álló hajfixálót használjunk, annak semmi haszna nem lesz. A jó wax alapanyaga méhviasz, amit növényi olajokkal lágyítanak. Én a tincsek waxszal való sodrását találtam a legeredményesebb módszernek. Míg ez a hajadban van, párszor érdemes átsodorni a tincseket a tenyereid közt, a waxtól megpuhult hajat ekkor valamennyire hengeressé igazíthatjuk.

Végül a dreadlock tincsek eredeti, jamaikai raszta-értelmét szeretném megemlíteni. Minthogy azt megérthetem és az önmagam is átélhetem, milyen varázsa van a fejünkön növeszteni a magát a működő természetet, azonban azt az értelmi eredetet, amiből a raszta létmód Jamaikán kialakult csak hallomásból ismerhetem meg, itt a wikipédia ide vágó cikkéből idéznék. Ez elég megalapozottnak, bár hiányosnak tűnik.
„A jellegzetes raszta frizura (dreadlocks) szorosan kapcsolódik a mozgalomhoz (ti. a raszta mozgalomhoz), de nem általános a követők között. A hajviseletet egy ószövetségi mondattal indokolják : „Ne nyírjanak kopaszságot a fejükön, szakálluk szélét le ne messék, és a testükbe vágásokat ne vágjanak.”. (Mózes III. 21:15 ) A hajviselet elterjedésének másik oka az lehetett, hogy hangsúlyozzák a fekete (göndör), és fehér emberek (egyenes hajú) közötti különbségeket. A frizura ezen kívül Júdea oroszlánjának és a Babilon elleni lázadásnak is szimbóluma. A raszták a hajnövesztést spirituális utazásnak tekintik, amihez szerintük a türelem elengedhetetlen. A haj úgy válik rasztává (filcessé – szerk.), hogy hosszú ideig nem fésülik. Tupírozni nem szokás, mivel ahhoz fésű szükségeltetik. A raszta hajviselet azonban nem korlátozódik a rasztafariánus vallás követőire. ( :) - szerk.) A raszták számára a borotva és a fésű babiloni vagy római találmányok, amelyek ellentétesek a hittel. A hajukat teljesen elhanyagoló, hajukat egy tincsben hordó rasztákat pha rasta-knak nevezik. A reggae zenében a hit követőit gyakran röviden dreadlock-nak vagy Natty Dread-nek nevezik a hajra utalva, míg a nem-hívőket kopaszoknak (baldheads).”

Az angol wikipédia megemlít még pár érdekességet a raszta kultúra dreadlock vonatkozásai közül. Azt mondja, a Szent Biblia Mózes könyvének adott része arra tanít és int, hogy ne vágd le a szakálladat, hajadat, míg el nem érted a végső beteljesedést. Érdemes megfontolni ennek az intelemnek az értelmét. Valószínűleg a növekvő haj és szőrzet mint tanító természet-működés jelenik meg itt is. Megoszlanak a vélemények a jamaikai dreadlock gyökereiről. Egyesek szerint eredeti, jamaikai fejlemény, és 1949 környékén jelentek meg a szigeten az első raszták a Youth Black Faith csoport körében, mások szerint az üldözőik és elhurcolóik elől menekülő afrikaiaknak nőtt meg elsőként így a hajuk az őshazában, az első rasztákat ez ihlette a dreadek növesztésére. Annyi bizonyos, hogy a szigeten hitük mellett elemi erővel tanúbizonyságot tévő raszták a fésűt, ollót és borotvát elutasítják, bibliai szemléletüknek megfelelően babilóniai és római eszközöknek mondják. (Babilon általánosan az elnyomó, nyugtalan, negatív, agresszív erő; a kifejezésnek egyértelműen bibliai gyökere van.) Sok raszta azonban mégsem hord dreadeket. Ennek három oka lehet: Hátrányos megkülönböztetés érné a munkájában, esetleg olyan munkát végez, ahol ez akadályozná, és veszélyes lenne, pl. beleakadna valamibe, vagy csak nem kényelmes számára. Az ember raszta szemmel nem a dreadlockjaitól raszta, így a negatív baldhead kifejezést sem a nem dread emberekre értik, persze a kifejezés innen származik. A raszta közösség kezdeti erős, külsőre is vonatkozó szokásait később a lelki tisztaságra, tisztességességre és nyugalomra redukálta, de természetesen még ma is sokan hordanak Jamaikán dreadeket emlékezve őseikre és élvezve a haj tanító természetét. Sok dalban hallhatunk a dread és a raszta mivolt nem szükségszerű kapcsolatáról. "Not every dread is a Rasta and not every Rasta is a dread..."; "It's not the dread upon your head, but the love inna your heart, that mek ya Rastaman": igy énekel Sugar Minott. Morgan Heritage szerint pedig: "You don't haffi dread to be Rasta...," and "Children of Selassie I, don't lose your faith; whether you do or don't have your locks 'pon your head..."
A cikk megemlíti, hogy jamaikai raszták nem használnak semmilyen eszközt hajuk elkészítéséhez, az pusztán a természet műve. Csupán tiszta vízzel és aloe vera taknyával mossák. Fontos még, hogy nem divat náluk a méhviasszal való sodrás sem (wax), amit sok afrohajú ember alkalmaz apró, egyenletes tincseinek kialakításához.

A cikket írta: Bencekence          

 

Frissítések

Zenelejátszó

Three Teadies - Run Like Bolt
Mc Dreadface - Ráhangoló
Supa - True Man Roots Rock

Koncertek


 Kiemelt koncertek
További koncertek...

Leírások

Bob Marley
Dreadlock
Kannabisz
Dub történelem
Playing for Change
Rasztafarianizmus
Reggae


Programok

JUNIOR KELLY (Jam)
RIDDIM COLONY (H)
2015.11.16.
A38

Budapest

Reggae Soul ajánló
Facebook event


ÁLLANDÓ BULIKREGGAE SURVIVE - ROOTS ON 45
Drunken Tailor
Budapest

Facebook event

DUB VIBRATION
MÜSZI
Budapest


Facebook eventDANCEHALL MADNESS
Gödör Klub
Budapest

Facebook event
Társoldalak