Új tagok

Fotó Gyöngyi
Fotó Lamantin
Fotó Morton

 Kiemelt tagok
Fotó CéAnne
Fotó Gregory G.Ras
Fotó MiksaMan
Összes tag: 1796

Fórum

Vélemények, ötletek 03.17. 17:55  
Coffee Shop 09.28. 22:15  
Dreadlock 09.16. 21:24  

Új albumok

Joe Gibbs - Dub Serial
Bunny Lee - Creation of Dub
Zion Guide Crew - PayTime
King Tubby - The Roots of Dub
Lee Perry - Dub Blackboard Jungle
További albumok...

HirdetésekUPRISING
WINTER
EDITION
2015.11.20.
Pozsony

Szlovákia


Reggae Soul ajánló
Facebook event

Hivatalos oldal


Kannabisz


Ez a leírás tájékoztató jellegű, senkit sem buzdítunk a marihuána fogyasztására vagy termesztésére. Magyarországon tilos, jogszabályi előírások által büntetendő a marihuána bármi nemű felhasználása!KannabiszA cannabis a legrégebben használt illegális drogok közé tartozik és jelenleg mintegy 500 millióan használják. A növény legjelentősebb fajtája a Cannabis sativa, melynek indiai (Cannabis sativa var. indica), amerikai (Cannabis sativa var. americana) és a Kelet Európában is honos kenderfajta a Cannabis sativa var. ruderalis, mely apróbb termetű társainál és a nappal hosszától függetlenül virágzik, azonban hatóanyag tartalma elhanyagolható. A hím és a nőnemű növény minden része tartalmaz pszichoaktív anyagokat, legnagyobb mennyiségben azonban a növény csúcsában található. A leszüretelt, kiszárított, fogyasztásra kész Cannabist több néven is illetik, például: dagga, ganja, bhang, grass, pot, mokk és nem utolsósorban a már említett marihuána vagy fű.

A legújabb vizsgálatok szerint a növény összesen mintegy 400 különböző vegyületet tartalmaz, ebből 60, különböző cannabinoidnak nevezett anyag. Ezek közül a legfontosabb az 1-delta-9-tetrahidrocannabinol az az a THC, mely a marihuána pszichoaktív hatásának erősségéért felel.

A közönséges szárított növény körülbelül 3% THC-t tartalmaz. A nőnemű növény virágaiból (sensimilia) álló, kiszárított fű azonban már 7,5-24% THC-t is tartalmazhat.

Mit érezhet az, aki füvet szív?


A pszichológiai hatás, idegen szóval high, szubjektív jelenség és egyénenként változó. Jellemző hatás például a tudatállapot és az érzékelés megváltozása, enyhe eufória, emelkedett művészi, zenei és humorérzék, metakogníció, ellazulás, elégedettség, önértékelés, a lineáris emlékezet zavara, javuló epizodikus emlékezet, fokozott érzékiség, intenzív érzékelés, megnövekedő libidó, kreatív és filozofikus gondolkodás, paranoia, szorongás, megnövekedett éhség érzet minták és színek fokozott érzékelése.

A Kannabisz fő fajtái:


Cannabis indica:


Pakisztánból és Indiából származtatható. Alakja bokros, több fő virágcsúccsal, alacsony, tömör megjelenésű, rövid szárcsomókkal, széles ujjú nagy levelekkel (3-5 ujj), többnyire sötét vagy méregzöld színű, rövid beérési idejű.
CBD nagyobb arányban található benne, mint THC, ezért testi hatás jellemző rá, álmosító, nagyobb éhségérzetet kelt. Illata határozottabb, erősebb, mint a sativáé.
Rövid beérési ideje és alacsony mérete miatt kedvelt fajta a beltéri termesztők körében. Érdemes megjegyezni, hogy általában később éri el a virágzóképes kort, mint a törzsváltozat, ami azt is jelenti, hogy hosszabb vegetatív szakaszra van szüksége. Termőre fordulva nem nyúlik meg annyira, mint a sativa.

Cannabis sativa:


Ázsiából, Amerikából és Afrikából származtatható, földrajzi helytől függően megjelenése különféle lehet, de fő tulajdonságai hasonlóak. Akár 5 m-esre is megnő, de legtöbb fajtája 2-3 méter közötti. Nyúlánk, ágai egymástól viszonylag messzire helyezkednek el, levelének ujjai keskenyek (6-12 ujj), többnyire világos zöld színű, hosszú beérési idejű.

THC-t nagyobb arányban tartalmaz, mint CBD-d, átlagosan 15%-20% THC tartalommal rendelkeznek, ezért hatása inkább tudati, nevetős, képzelgős, kreatív későbbi szakaszban elgondolkodós.

Nyúlánk termete miatt a 100%-ban sativa fajták inkább a kinti termesztők körében elterjedtek. Mivel hamarabb eléri az „ivarérett” kort, hamarabb ki lehet virágoztatni mint egy indicát, és beérési ideje hiába hosszabb (9-13 hét) mint egy indicáé, a szüretelésük időpontja megegyezhet, hiszen annak több időt kellett vegetatív szakaszban töltenie, mire elérte a virágoztatáshoz szükséges kort. A virágzás beindításától kezdve 2-3-szor akkorára nőhet mint eredeti, vegetatív szakaszbeli mérete.


 Cannabis Ruderalis:


- Alacsony.
- Elhanyagolható THC-tartalom.
- A nappali szakasztól függetlenül virágzik előbb említett társaival ellentétben.
- Hasonló a parlagfűhöz.

 

Cannabis Spontanea:


Vadon növő, akár nemesített akár egy őshonos fajtának az elfajult, elvadult változata. Ha magától –vadon – nő, azt már lehet nevezni spontán, vagy Spontanea vadkendernek. A magyarországi vadkenderek nagy része valószínűleg nem ruderalis, hanem az előző század elején nagy területeken termesztett sativák elfajult, elvadult változatai, amik viszont keveredhettek ruderalis-szal.

A kender felhasználása:


Kábítószer:


A szárított, megtermékenyítetlen (termős) kendervirágzatot hívják marihuánának. A leginkább elterjedt fogyasztási módja a cigarettába sodrás, a jobban éghetőség kedvéért gyakran dohánnyal keverve. Ez az úgynevezett joint.

Gyakorinak mondható még a bong is. Ennek előnye, hogy a benne lévő víz minimálisan megszűri a füstben lévő káros anyagokat (ez függ a víz telítettségétől, az égetett anyag kátránytartalmától, és a bong szerkezeti tulajdonságaitól is) és le is hűti a füstöt így csökkentve a használó tüdejére nehezedő terhet.

A bongnál is egészségesebbnek és hatékonyabbnak mondható a vaporizer (párologtató). Lényege, hogy a kendert csak 185-210 °C fokra hevíti, így az aktív hatóanyagok már elpárolognak, a káros anyagokat tartalmazó növényi részek viszont nem égnek meg, így nem kerül a kelleténél több káros anyag a használó tüdejébe, és természetesen dohányt sem kell használni a jobb éghetőség kedvéért, mint az előbbi módszereknél.

A virágzaton és a kísérőleveleken nagy számban található mirigyek által termelt gyantát kief-nek nevezik. A kief viszont az egyik legpotensebb kivonás nélkül készíthető kenderkészítmény a hasis után, tekintve hogy a kannabinoidok főleg a kender gyantájában vannak jelen.

A kender gyantája összegyűjtve, préselve nevezhető hasisnak, színe az egészen zöldtől az arany barnán keresztül a majdnem feketéig változhat, tisztaságától és az előállítás módszerétől függően. Előállításának egyik tradicionális módja a szitálás és préselés. A szárított növényi törmeléket egy sűrű szövésű szöveten átszitálva, a szövet sűrűségétől függően különböző minőségű hasis állítható elő. Minél sűrűbb a szita, annál jobb minőségű lesz a hasis, mivel annál kevesebb növényi törmelék jut a gyantamirigyek közé. Ez a hasis színén is kitűnik, ugyanis minél sárgább, annál tisztább.

A kender sokféle fogyasztási formái közé sorolható még a space cake, vagyis a kenderes sütemény, ami többnyire olyan vajjal készült, amin kender virágokat/leveleket futtattak meg, és a zöld sárkány, ami olyan alkoholos ital, amiben kendert áztattak huzamosabb időn keresztül.

Az ENSZ 1997-es adatai szerint világszerte 141 millióra tehető a rendszeres cannabis-fogyasztók száma ez pedig a világ népességének 2,45%-a. A világszerte használt pszichoaktív szerek között a cannabis népszerűségét tekintve a negyedik helyen áll a dohány, a koffein és az alkohol mögött. A Cannabis a legtöbbet használt illegális drog Európában.

Orvostudomány:


A füvészkönyvekben gyakran említették, mint „minden bajra enyhülést adó gyógyírt”. Több ország, köztük az USA gyógyszertáraiban 1937-ig legálisan lehetett kapni kender kivonatot, mint idegnyugtató szert. Mostanában is zajlik a vita a növény gyógyászati célú alkalmazása körül; a cannabis több orvos véleménye szerint alkalmas a rákos betegek kemoterápiás kezelése során fellépő táplálkozási nehézségek kezelésére, illetve a glaukómás betegek szemében az intraokuláris nyomás csökkentésére. A cannabis gyógyászati felhasználása mellett érvelő oldalak nyomására ma az orvosok az USA több államában kísérleti jelleggel írhatnak fel cannabist a betegeiknek.

Az eddig említett két felhasználási terület mellett a kendert alkalmazzák haszonnövényként is például a textil iparban.

Magyar drogtörvény:


A hatályos magyar törvények tiltják a marihuána terjesztését, valamint bármiféle használatát, beleértve az orvosi használatot is. A Büntetőtörvénykönyv különbséget tesz a kereskedői és a fogyasztói magatartás között, a 283. § (1) bek. (a) pont kimondja, hogy „Nem büntethető kábítószerrel való visszaélés miatt, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, feltéve, ha az első fokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt.” A törvény a csekély mennyiséget 1 gramm hatóanyagban határozza meg, ami 12-100 g marihuánának felel meg 1-8% hatóanyag-tartalommal számolva.

Magyarországon működő, a marihuána legalizálásáért küzdő szervezet a Kendermag Egyesület.

Frissítések

Zenelejátszó

Three Teadies - Run Like Bolt
Mc Dreadface - Ráhangoló
Supa - True Man Roots Rock

Koncertek


 Kiemelt koncertek
További koncertek...

Leírások

Bob Marley
Dreadlock
Kannabisz
Dub történelem
Playing for Change
Rasztafarianizmus
Reggae


Programok

JUNIOR KELLY (Jam)
RIDDIM COLONY (H)
2015.11.16.
A38

Budapest

Reggae Soul ajánló
Facebook event


ÁLLANDÓ BULIKREGGAE SURVIVE - ROOTS ON 45
Drunken Tailor
Budapest

Facebook event

DUB VIBRATION
MÜSZI
Budapest


Facebook eventDANCEHALL MADNESS
Gödör Klub
Budapest

Facebook event
Társoldalak