Új tagok

Fotó Gyöngyi
Fotó Lamantin
Fotó Morton

 Kiemelt tagok
Fotó CéAnne
Fotó Gregory G.Ras
Fotó MiksaMan
Összes tag: 1796

Fórum

Vélemények, ötletek 03.17. 17:55  
Coffee Shop 09.28. 22:15  
Dreadlock 09.16. 21:24  

Új albumok

Joe Gibbs - Dub Serial
Bunny Lee - Creation of Dub
Zion Guide Crew - PayTime
King Tubby - The Roots of Dub
Lee Perry - Dub Blackboard Jungle
További albumok...

HirdetésekUPRISING
WINTER
EDITION
2015.11.20.
Pozsony

Szlovákia


Reggae Soul ajánló
Facebook event

Hivatalos oldal


Reggae

 

ReggaeKifejlődése:


A reggae zene az 1960-as évek végén alakult ki Jamaicában. A reggae szót manapság használják az összes Jamaicából származó zenei stílusra, de az eredeti reggae a ska és a rocksteady műfajokból fejlődött ki. Fellelhető valamint még benne az afrikai népi zene, az amerikai jazz és a régi idők R&B-a is.

Az alapja egy különleges ritmus, aminek fő jellemzője a taktusok közötti hullámzás, amit általában a gitáros játszik, ezt úgy hívják, hogy „skank” vagy „offbeat”. Ez egy tompított, rövid hang általában, szinte mintha valami ütős hangszert hallanánk. A billentyűs is játsza általában a kettő-négyeket, megduplázva a „skank”-ot, és néha extra ütemeket, szólamokat, riffeket játszik. A dobos pedig gyakran csak egy harmadik ütemet üt a taktusok között, aminek a neve „one drop”, és a pergőt általában magasra hangolják, vagy a kávát ütik. Ezeken kívül még domináns szerepet játszik benne a basszus szólam, amin általában a legmélyebb hangzások vannak előtérben. A basszust és dobot szokták „riddim”-nek hívni. A reggae lassabb, mint a ska, de gyorsabb, mint a rocksteady.

A reggae, mint zenei kifejezés először a Toots and the Maytals 1968-ban megjelent albumának címében jelent meg, „Do the reggay”. Bob Marley szerint a latin „regi” szóból ered, aminek jelentése „a királynak”. Valószínűsíthetőbb azonban, hogy a név onnan ered, hogy a zenében az új ritmusnak, amit a gitár vagy a zongora játszik, olyan hangja van, hogy: „reggae, reggae”, és ezért elkezdték így nevezni a stílust.
Először Johnny Nash 1968-as száma, a „Hold Me Tight”, vitte be az amerikai köztudatba a reggae ritmusát, majd a reggae beleivódott más műfajokba is, például a The Beatles 1968-as számába, az „Ob-la-di, Ob-la-da”-ba. A 70-es években Angliába is betört John Peel rádióműsorán keresztül, majd tovább vándorolt a világ különböző tájaira. A 80-as években olyan reggae zenekarok alakultak már Európában, mint a UB40, Aswad, Steel Pulse. 1985-ben megjelent a „Legjobb reggae album” kategória a Grammi-díjátadón. Természetesen elterjedésében a legnagyobb szerepet Bob Marley játszotta, akinek a zenéjén keresztül az egész világ megismerte a ska, a rocksteady és a reggae ritmusait.

Alműfajok:


Roots
-nak, azaz „gyökerek”-nek hívják a spirituális töltetű, kifejezetten rasztafári reggae zenét, aminek szövege gyakran dicsőíti Jah-t, a raszták istenét. Visszatérő témák még a szegénység, és a tiltakozás a kormány (Babilon) elnyomása ellen. A roots reggae fénykorát a kései 1970-es években élte, olyan előadókkal, mint Bob Marley, Burning Spear, Johnny Clarke, Horace Andy, Barrington Levy, és Lincoln Thompson, és olyan producerek segítségével, mint Lee "Scratch" Perry, King Tubby, és Coxsone Dodd. A producerek kísérletező  kedvének köszönhetően született meg a dub zene. A roots reggae fontos szerepet játszott Jamaica kultúrájában, és amíg a reggae többi változatát felváltották a népszerűbb irányzatok, addig a roots reggae elfoglalt helye nem változott, és kicsi, de egyre növekvő hallgatóságra talált világszerte.
Dub zene Lee ’Scratch’ Perry és King Tubby producerek által jött létre. Ezek általában már felvett számok remixeiből jöttek létre, és a legnagyobb szerepet bennük a dob és a basszus játsza.
Lovers Rock, egy angliai alfaja a reggaenek, ami az 1970-es években jött létre. A szöveg általában a szerelemről szólt, mivel a világ azon részén teljesen máshogy éltek az emberek, általában nem ismerték azokat a körülményeket, amikről sokszor a reggae szól. Híresebb lovers rock előadók: Gregory Isaacs, Maxi Priest, Beres Hammond.

Újabb műfajok:


Hip hop és rap:
Először az 1960-as években jelentek meg ezek a műfajok, olyan jamaicai deejayk előadásában, mint U-Roy és Dennis Alcapone. Ők voltak hatással a jamaicai DJ Kool Herzre, aki használta ezt a stílust New York-ban, a 70-es években, így kialakítva a mai hip hop és rap műfajait. A dub zenemixelő technikái szintén hatással voltak a hip hop-ra.
Dancehall: Ez a műfaj 1980-ban alakult ki, olyan előadók által, mint Yellowman és Shabba Ranks. A stílus jellemzője, hogy a deejayk énekelnek, vagy rappelnek nyers és gyors ritmusokra.
Raggamuffin: Általában csak raggaként emlegetik, közeli rokona a dancehallnak és a dubnak. A jamaicai gettóbeli fiatalok zenéje, elsősorban elektromos zenét tartalmaz. Általában pörgő nyelvvel mondják a szövegeket a riddimekre.
Reggaeton: Ez a stílus először a latin amerikai fiatalok körében lett híres az 1990-es években. Ötvözi a reggae elemeit olyan latin amerikai műfajokkal, mint a bomba, plena vagy salsa, épp úgy, mint a hip hoppal és R&B-vel. Mindezt általában spanyolul.

Frissítések

Zenelejátszó

Three Teadies - Run Like Bolt
Mc Dreadface - Ráhangoló
Supa - True Man Roots Rock

Koncertek


 Kiemelt koncertek
További koncertek...

Leírások

Bob Marley
Dreadlock
Kannabisz
Dub történelem
Playing for Change
Rasztafarianizmus
Reggae


Programok

JUNIOR KELLY (Jam)
RIDDIM COLONY (H)
2015.11.16.
A38

Budapest

Reggae Soul ajánló
Facebook event


ÁLLANDÓ BULIKREGGAE SURVIVE - ROOTS ON 45
Drunken Tailor
Budapest

Facebook event

DUB VIBRATION
MÜSZI
Budapest


Facebook eventDANCEHALL MADNESS
Gödör Klub
Budapest

Facebook event
Társoldalak